Hvordan Forskjellige åpne Og Lukkede Operativsystemer Er Forskjellige

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Forskjellige åpne Og Lukkede Operativsystemer Er Forskjellige
Hvordan Forskjellige åpne Og Lukkede Operativsystemer Er Forskjellige

Video: Hvordan Forskjellige åpne Og Lukkede Operativsystemer Er Forskjellige

Video: Hvordan Forskjellige åpne Og Lukkede Operativsystemer Er Forskjellige
Video: Hvordan finne tilgjengelighetsmenyen i ulike operativsystemer 2024, Kan
Anonim

Et operativsystem er et kompleks av kontroll- og behandlingsprogrammer. Operativsystemet styrer den tekniske komponenten på datamaskinen (smarttelefon, nettbrett) og gir interaksjon mellom enheten og brukeren.

Hvordan forskjellige åpne og lukkede operativsystemer er forskjellige
Hvordan forskjellige åpne og lukkede operativsystemer er forskjellige

Åpent og lukket OS

Alle moderne digitale enheter kjører på et bestemt operativsystem. For eksempel kan det være Windows eller Linux for en datamaskin og for smarttelefoner og nettbrett - Android og iOS.

Operativsystemene er åpne og lukkede. Et åpent operativsystem er et open source-system. Denne koden er åpen for redigering, og enhver bruker kan endre den (selvfølgelig innenfor rammen av lisensen og loven). Og et lukket operativsystem tillater ikke "graving" i kildekoden.

Operativsystemer med åpen kildekode er vanligvis gratis, utvikler seg veldig raskt og kan finjusteres for alle enheter. Og alt fordi enhver bruker som forstår i det minste litt i dette, kan fikse feil i systemet, skrive drivere osv. Feil i lukkede operativsystemer korrigeres bare av servicepakker som blir utgitt av de offisielle utviklerne av dette operativsystemet.

Eksempler på åpne og lukkede operativsystemer

Et eksempel på et operativsystem med åpen kildekode for smarttelefoner og nettbrett er Google Android. Dette operativsystemet lar brukeren gjøre hva han vil - omskrive noen drivere, legge til støtte for nye funksjoner, etc. Men Windows Phone-operativsystemet regnes som lukket, og gir ikke brukerne noen rett til å gripe inn. Alt de trenger å gjøre er å installere oppdateringspakker med jevne mellomrom, kjøpe programmer eller bruke gratis.

Det er også betingede åpne operativsystemer - iOS og Symbian. I slike operativsystemer kan du ikke endre noe heller, men du kan skrive programmer for dem ved hjelp av spesiell programvare levert av utviklerne. De mest populære smarttelefonoperativsystemene er Google Android og iOS. For en vanlig bruker som ikke er involvert i opprettelsen av nye programmer, vil forskjellen mellom disse operativsystemene bare være i grensesnittet.

Når det gjelder datamaskinoperativsystemer, regnes Windows som et lukket operativsystem, mens Linux er åpent. Naturligvis kan du bare endre Linux for deg selv. Det er et annet operativsystem - Mac OS, som er veldig likt Linux i arkitektur, men det regnes som et lukket operativsystem.

Når det gjelder valg av operativsystem for bruk, bestemmer hver bruker selv. For eksempel, i lukkede operativsystemer, er sannsynligheten for å fange et virus mye høyere, og i dette tilfellet må du vente på at utviklerne skal fikse hullet i systemet med neste oppdateringspakke. I tillegg er Windows og Mac OS betalte operativsystemer, og Linux er fritt tilgjengelig for alle.

Anbefalt: